Hvis du overvejer at købe en bolig for at blive boligejer frem for at bo til leje, er det som regel en god investering på sigt. Der er dog mange ting, man bør sætte sig ind i, når man investerer i et hus, lejlighed eller sommerhus. Det kræver blandt andet også, at du har et overblik over dine økonomi, og hvordan det kommer til at se ud, når du skal låne penge til huset. Derfor er der mange der vælger at få lagt et budget med ens bankrådgiver for at finde frem til rådighedsbeløbet efter alle udgiftsposter er indregnet i budgettet. 

Her kommer du naturligvis også til at skulle forholde dig til boligskat. Alle der ejer et hus, sommerhus, rækkehus eller lejlighed skal betale boligskat hvert år. Det er en fast opkrævning, som du skal betale så længe du ejer din bolig. 

Hvad er boligskat?

Boligskatten dækker som udgangspunkt over ejendomsværdiskat og ejendomsskat. Det er ikke den samme betaling, hvorfor det er vigtigt at sætte sig ind i, hvad de to forskellige skattebetalinger egentlig dækker over.

Her kan vi med fordel starte med ejendomsværdiskatten. Det er en opkrævning som er baseret på den samlede værdi at grundarealet og bygninger som er placeret på grunden. Denne skat skal du betale direkte til staten gennem SKAT. Derfor er det også en opkrævning som fremgår på din årsopgørelse. Her kan du præcist se, hvor meget du betaler i ejendomsværdiskat. Du kan som hovedregel regne med 1 % af den samlede værdi for grunden og bygninger. Hvis det overstiger 3.040.000 kroner, skal du i stedet betale 3 %. 

Den anden skat du skal betale er ejendomsskat. Denne betaling går direkte til den lokale kommune. Det er en skat som er baseret på værdien af grundarealet uden bygningerne. I stedet for procenter bliver den beregnet ud fra en promille. Promillen er forskellige fra kommune til kommune. 

Læs mere om boligskat her