Bor du og din familie i et etplans hus i den østlige del af Danmark – for eksempel i Hovedstads området eller på Bornholm? Så bør i faktisk få tjekket hjemmet for forhøjede radon niveauer.

Hvad er radon – og er det farligt?

Radon er et grundstof – en ædelgas – som dannes, når det radioaktive stof radium henfalder. Radium er naturligt forekommende, og findes overalt i undergrunden. Når radon frigive, siver stoffet – som gas nu en gang har for vane – op imod overfladen. Her vil gassen uvægerligt støde på huse, og er der utætheder i et hus’ fundament, vil den trænge ind igennem disse. Der er tale om en slags vakuum effekt, idet temperatur forskelle på grundfjeldet og på husets stuer og værelser skaber et undertryk, som suger radon ind i huset.

For huse med kælder gælder det, at radon forekomsten således er højest i kælderrummene. Hvis man ikke kommer der så tit, er det ikke det helt store problem. Men etplans huse uden kælder, som har fundamentet placeret direkte på jorden, kan risikere forhøjede radon niveauer i stuer og værelser – altså rum, hvor man opholder sig meget og tillige sover om natten.

Dette er problematisk, idet radon beviseligt kan forårsage lungekræft. Faktisk er radon den anden hyppigste årsag til lungekræft i Danmark. Og da man samtidig har radon under kraftig mistanke for at forårsage leukæmi hos spædbørn, er det vigtigt at være obs på radon forekomsten i familiens hjem.

Hvordan tester jeg min bolig for radon?

Hvis du ønsker vished omkring radon niveauet i dit hjem, kan du hos Radonhuset købe eller leje et sæt radon målebokse. En radon måleboks er et dosimeter, som efter at have stået i dit hjem i nogle uger kan give en præcis indikation på mængden af radon i dine stuer og værelser.

Læs mere på https://www.radonhuset.dk/